Wednesday, October 8, 2008

tuzlanski nacelnik

Jasmin Imamović je rođen 8.10.1957. godine u Brčkom. Od prve godine života živi u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio u Sarajevu, 1980. godine. Pravnik je, književnik i političar.
Kao pravnik je radio u različitim organima uprave i pravosuđa. Objavio je tri knjige i veliki broj stručnih referata i članaka u naučnim i stručnim, pravnim časopisima, sve iz oblasti stvarnih prava na nekretnima, građanskog i upravnog prava.
Kao književnik je objavio tri romana i veliki broj eseja, kratkih priča, scenarija. Za književni rad je nagrađen Lovorovim vijencem austrijske fondacije Kultur kontakt, nagradom Ambasade Velike Britanije itd.). Njegove priče, eseji i knjige su prevedene na više stranih jezika.
Kao političar je prvi puta izabran za načelnika Tuzle, 2001. godine. Drugi mandat je osvojio s rekordnih 63 % glasova. Od magazina „Dani“, Radio „Kameleon-a“ i Hrvatskog radija „Soli“, proglašen je ličnošću godine u BiH, 2003. godine. Dobitnik je više nagrada za ekologiju i turizam ( „Kraljica Katarina -2005; Zlatna turistička ruža -2006; Zlatna turistička kruna-2006;), a od međunarodnih priznanja, u Londonu, 2006. godine, primio je nagradu u vidu proglašenja Tuzle „BEACON GRADOM“ (svjetlo na kraju tunela) za kreativni ekonomski razvoj Tuzle, i to od OSCE-a, britanske i švicarske vlade. Od Asocijacije međuetničkih gradova jugodistočne Evrope „Philia“, dodijeljena mu je „Povelja međuetničke tolerancije“, za 2006. godinu. Hrvatski radio „Soli“, Radio „Kameleon“ i „Kafe novine“, izabrali su ga za ličnost godine 2006.-te, a Radio Tuzla za ličnost godine 2007. po izboru slušalaca. Dobitnik je i nagrade "Najmenadžer" za 2007.godinu. Kao načelnik Tuzle je zatekao budžet od 19.000.000 KM. Od tada budžet bilježi neprekidni rast. Danas Budžet Općine Tuzla iznosi 50.000.000 KM.

U prvom mandatu (2001.-2004.), ostvario je:
1. Ekonomski rast u Tuzli od 7,6 % i stopu zaposlenosti od 70 %. To je postigao neprekidnim radom ali i smanjenjem taksa, poreza na promet nekretnina (smanjen sa 15 % na 5 %), a na osnovu tih olakšica povećao se broj registriranih preduzeća, pa je dodijeljeno 5.197 dozvola za rad. Stvorio je uslove za ekspanziju gradnje; otvorio najveći inkubator za mali i srednji biznis u BiH; predložio Strategiju razvoja Tuzle do 2015. godine. Cilj te strategije je bio pozitivni preporod i brzi razvoj Tuzle. Skoro svi osnovni strateški ciljevi te Strategije su već sada realizirani.
2. U rekordno kratkom vremenu u Tuzli su razvijene nove industrije:
a) Turizam, putem otvaranja jedinog slanog jezera u Evorpi (Panonsko jezero koje je, u
nepune tri sezone, posjetilo milion ljudi) i jedinog turističkog trga u BiH (Soni trg).
b) Nagli razvoj trgovine (U Tuzli nije prije bila razvijena)
c) Potpisani svi dokumenti vezani za otvaranje najsavremnijeg Centra novih tehnologija na
Balkanu. Ovaj proces je započet u saradnji sa Vladom Norveške.
d) Izgrađen prvi inkubator kreativne industrije u BiH, tj. Kuća plamena mira.
3. Nakon 69 godina Tuzla je dobila novu gradsku kuću, a Muzej istočne Bosne, nakon 57 godina čekanja, dobio je zgradu, a izgrađene su i dvije škole.
4. Površine pod uređenim parkovima su povećane za četiri puta. Nikada u Tuzli za tako kratko vrijeme nije izgrađeno toliko poslovnih i stambenih objekata.
5. Oboreni su svi rekordi u gradnji i održavanju cesta, toplifikaciji, regulaciji vodotoka, gradnji ulične rasvijete i drugih infrastrukturnih objekata.
6. Općina Tuzla je organizirila ili finansijski podržala 132 kulturna programa. Tuzla je na jugoistoku Evrope postala vlasnikom najveće nagrade za roman. Tri godine za redom je sportista godine BiH bio iz Tuzle (u kulturi i sportu ulaganje povećano za 20 puta).
7. Građani su za ove rezultate iz prvog mandatnog perioda, Imamovića nagradili sa 63% glasova i to u prvom izbornom krugu.

U svom drugom mandatu, Imamović je nastavio sa rušenjem vlastitih rekorda, kao i rekorda drugih.

1. Nakon skoro 50 godina, u Tuzli su ukinute restrikcije vode.
2. Nakon 122 godine, u Tuzli je otklonjen uzrok slijeganja tla.
3. Otvoren je BIT centar, najsavremniji Biznis inovacioni centar na Zapadnom Balkanu, u kojem je za samo godinu dana, zaposleno 65 talentiranih mladih poduzetnika, koji rade za tržište cijeloga svijeta (naročito Japan, SAD, Norveška itd.) Time je otvorena era novih industrija u BiH. U sljedećoj fazi, gradi se još jedan takav centar.
4. Otvoren je najmoderniji Centar za pružanje usluga građanima, koji dnevno primi 3000 građana.
5. Izgrađen je najveći arheološki sojenički park u južnoj Evropi.
6. Do sada, radi čišćenja zraka i poboljšanja uslova života, na toplifikaciji je urađeno (za četiri godine) više nego u predhodnih 25 godina; na regulaciji vodotoka, više nego u prethodnih 25 godina...U gradnji objekata komunalne infrastrukture Imamović, svake godine, obara svoj vlastiti rekord iz predhodne godine !
7. Obnovljene su skoro sve fasade u historijskoj jezgri grada...
8. Nastavljena je ekspanzija gradnje. Imamović smatra da se u Tuzli ne smiju zaustaviti kranovi. Njegove službe neprekidno rade na pripremi lokacija za gradnju i na realizaciji gradnje na tim lokacijama. Tuzla je za kratko vrijeme dobila na stotine novih objekata !

U skladu sa Strategijom razvoja, preporođen je imidž Tuzle. Danas Tuzla ima to što nema gotovo niko; prepoznatljiva je po brzom i naglom razvoju, u čitavom regionu. Zacrtani pravci razvoja se odvijaju punom brzinom. U toku je izgradnja još jednog slanog jezera. Slijedeći korak su slani vodopadi i ostali sadržaji. Ekspanzija gradnje ne jenjava. Tuzla ide naprijed.

No comments: